TCaP28 ásványi foszfortrágya

 

Az ökológiai gazdálkodásban a megtermelt növények fajlagos tápanyagigénye azonos, mint a hagyományos gazdálkodásban, ezért ebben a rendszerben is arra kell törekednünk, hogy biztosítsuk a növények megfelelő tápanyagellátását. Amit kiveszünk, azt pótolnunk is kell!

Az elsődleges cél az élő talaj biztosítása, ezért a tápanyag-gazdálkodásban alkalmazható anyagok csak olyanok lehetnek, amelyek serkentik a talajéletet és nem gátolják a jellemző talajfizikai, talajkémiai folyamatok lezajlását. Az egyetlen megoldást a talajerő-utánpótlás természetes anyagainak és módszereinek az előtérbe helyezése, támogatása jelentheti, mellyel biztosíthatjuk a fenntartható mezőgazdaság követelményeinek maximális kielégítését.

A növények megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen, hogy elegendő mennyiségű foszforvegyület álljon rendelkezésre, felvehető formában. A gazdaságos megoldás a foszforhiány pótlására a TCaP28 – amely természetes, bányászott kalcium-foszfát ásványi foszfortrágya -, valamint az annak hatóanyagait biológiai úton feltáró mikrobiológiai készítmények együttes alkalmazása a hagyományos és BIO gazdálkodók számára, BIOCONTROL tanúsítvánnyal. Fenntartható gazdálkodást tesz lehetővé a karbonsemleges „zöld – ÖKO” foszfor utánpótláselterjesztése a magas foszfor és kalcium hatóanyag tartalmú TCaP28 ásványi foszfortrágyával.

 

A TCaP28 ásványi foszfortrágya felhasználásának előnyei:

Az életfolyamatok energiarendszerében fontosvalamint a generatív szervek zavartalan működése szempontjából meghatározó elem a foszfor (P), amely az energiaszállításon keresztül főként a növekedés és generatív fejlődésben nagyon fontos tényező. A növények foszfor felvétele először az induláskor, intenzív növekedés kezdetén történik, amikor a növény energiarendszere igényel viszonylag nagyobb mennyiséget és a vegetatív fejlődést és a virágképződést is befolyásolja, így van közvetlen hatása a termésre is.  Majd a magképződés, a termésfejlődés időszakában, mikor a generatív szerv nagy energiaigénye miatt van szükség több foszforra. A magképződéskor szintén meghatározó tápelem, és ezzel a termés mennyiségére is van hatása.

 1. A természetes ásványi foszfát bakteriális lebontása fokozatos, a növény tápanyagfelvételének ritmusához igazodó foszforellátást biztosít oly módon, hogy nem gyengíti a tápanyag-feltáró és mobilizáló mikroorganizmusok aktivitását, ezáltal növeli a mikrobiális foszforellátás és az ásványi foszfortrágya hasznosulás hatékonyságát.
 2. A mikrobiológiai készítmények foszfát mobilizáló baktérium törzsei különböző szerves karbon savak termelésével és a foszfatáz, fitáz enzimekettermelő baktériumokkal és gombákkal a növények számára felvehető állapotba hozzák az ásványi foszfortrágyával kijuttatott foszfor hatóanyagot.
 3. A foszfát-mobilizáció során a foszfátionok mellett jelentős mennyiségű kalciumion is felszabadul az ásványi foszfátból, ezért a TCaP28 foszfortrágya felhasználható kalcium trágyaként is.A kalciumpótlás előnyei a növények számára: 
  1. javul a tápelemfelvétel az intenzívebb gyökeresedés hatására,
  2. egészségesebbek a növények a jobb tápanyagellátás és a kórokozókkal szembeni nagyobb ellenállóképesség következtében,
  3. intenzívebb nitrogénkötés a jobb gyökérgümőképződés következtében,
  4. a szöveti szerkezet stabilizálásán keresztül javul a termés minősége, eltarthatósága,
  5. csökkenti az Al³⁺ toxicitást így jelentősen javítja a talaj termékenységét.
 4. A TCaP28 kémhatása lúgos: pH 8.
 5. AKCIÓS értékesítési kampányt indítunka TCaP28 ásványi foszfortrágya és a mikrobiológiai készítmények társított felhasználásában és a TCaP28 vásárlás mennyiségétől függően akár a  mikrobiológiai készítmény hektáronkénti bekerülési árával megegyező árkedvezményt biztosítunk a TCaP28 tonnánkénti értékesítési árából. A mezőgazdasági termelők így 60,64 – 121,28 Euró/ha AÖP támogatáshoz jutnakkedvező áron kapják a foszfor hatóanyagot és „grátisz” a Talajoltó baktérium készítményeket.
A TCaP28 ásványi foszfortrágya fő összetevői:
 • Minimum 28% P2O5
 • Minimum 34% CaO
 • 0,7% Magnézium-oxid
Szemcseméret:
 • őrölt – 90% 0,63 mm alatt
 • mikro   granulátum – 0,5 -1,8 mm
 • normál granulátum –    2 – 4 mm
 • makro  granulátum –    5 – 8 mm
Csomagolás:
 • ömlesztett
 • BB zsákos csomagolásban.

BIOCONTROL engedély száma: 75574-21

NÉBIH engedély száma: 6300/2101-2/2021

MINŐSÉG: Az áru megfelel a 6300/2101-2/2021. NÉBIH Forgalomba Hozatali Engedély minőségi előírásainak.

Minden növényhez használható hagyományos és BIO-gazdálkodásban egyaránt.

Javasolt dózis: 150 – 350 kg/ha